Google Tag Manager Nedir?

0
1250

Google Tag Manager (GTM), pazarlamacılar için; web sitenizde ve uygulamalarınızda kullanabileceğiniz, çoğu zaman bir yazılım elemanına ihtiyaç duymadan pazarlama ve ölçümleme ile ilgili aksiyonlar alabileceğiniz bir etiket yönetimi sistemidir. GTM’nin tanımını yazılımcılar için yapacak olursak; geliştiricisi olduğunuz bir web sitesi ya da uygulamada çalışacak tüm harici kodların tek bir sistemden yürütülmesini sağlayan pratik bir araç diyebiliriz.

Google Tag Manager ‘ı tek bir kelime ile özetlemek istersek sanırım o kelime “kolaylık” olacaktır. Gerek pazarlamacılar gerekse de geliştiriciler için yönetim kolaylığı sağlamakla birlikte, hızlı aksiyon alma konusunda da oldukça faydalıdır.

Google Tag Manager ile Neler Yapılabilir?

GTM ile birçok şey yapmak mümkün, yeter ki siz hayal edin. Yine de yapılabilecek şeylerin önemli olanlarını madde madde sıralayalım ve neler yapabileceğimizi hep beraber görelim.

  • Google Analytics ile ilgili her türlü aksiyonu GTM üzerinden alabilirsiniz. Sitenize etkinlikler ekleyebilir, e-ticaret ölçümlemenizi gerçekleştirebilir, sayfa gösterimlerinizi organize edebilir, özel boyutları, özel metrikleri ve içerik gruplamasını GTM üzerinden yöneterek kullanım kolaylığı ve pratikliği sağlayabilirsiniz.
  • Facebook Pixel’i kullanarak, parametreler aracılığıya Facebook’a bilgi göndermek istemeniz durumunda Google Tag Manager sizin yardımınıza koşacaktır. Sayfa gösterimi, sepete ekleme aksiyonu, içerik gösterimi ya da ödemenin tamamlanması durumlarında Facebook Pixel’i GTM üzerinden tetikletebilirsiniz.
  • Google Ads ile ilgili dönüşüm, yeniden pazarlama ve dinamik yeniden pazarlama aksiyonlarını GTM üzerinden tetikletebilirsiniz.
  • Criteo, Hotjar ve Google Optimize gibi 3. parti araçları yine GTM üzerinden tetikletebilirsiniz. Bu araçlara veri gönderdiğiniz reklam platformlarını ve veri yönetim platformlarını da dahil edebilirsiniz.
  • GTM aracılığıyla sadece Google Analytics’e değil, diğer ölçümleme araçlarına (Yandex Metrica vs. gibi) da veri akışı sağlayabilirsiniz.
  • Sayfalarınıza ait meta description gönderimini GTM üzerinden yapabilirsiniz.
  • Sitenizdeki bir banner alanına herhangi bir CMS’e ihtiyaç duymadan müdahalede bulunabilirsiniz.
  • Sitenizdeki herhangi bir alandaki HTML ve CSS yapısına GTM aracılığıyla müdahalede bulunabilirsiniz. Bu sayede yazılım geliştiricilerin sürüm çıkmalarını beklemeden hızlı aksiyon alma şansınız olacaktır.
  • GTM aracılığıyla cookie (çerez) tutabilirsiniz. Yine yazılım geliştiricilere ihtiyaç duymadan bu aksiyonu gerçekleştirebilirsiniz.
  • GTM aracılığıyla Google Sheet’e veri gönderebiliriz ve istediğimiz sonuçları orada görebiliriz.
  • GTM aracılığıyla Adblock kullanan ziyaretçilerinizi tespit edebilirsiniz.
  • Sitenizde göstermek üzere bir lightbox üretebilirsiniz. Bu sayede e-posta toplama ya da anket yapma gibi şanslarınız olur. Bunu sitenizin HTML ve CSS’ine uygun bir modal yapısında uygularsanız çok daha şık bir görüntü elde edersiniz. Hatta dilerseniz buradaki sonuçları bir dataLayer aracılığıyla push edebilir, yeni bir GTM etiketiyle de buradan gelen sonuçları Google Analytics ya da Facebook üzerinde kullanabilirsiniz. 🙂
  • Kullanıcılar sitenizin hangi sayfa tipinin yüzde kaçını görüyor ya da hangi sayfa tipindeki hangi bileşeni ne oranda görüyor, bunları takip edebilirsiniz. Örneğin, içeriklerinizin altında yer alan paylaş butonlarını düşünelim. Bu butonların görülmesi demek, bu içeriğin okunması anlamına gelebilir. Siz de bunu bir etkinlik olarak Google Analytics’te takip edebilirsiniz ve içeriklerinizin ne kadar okunduğunu ölçebilirsiniz.

Google Tag Manager Terimleri Nelerdir?

Her sistemde olduğu gibi Google Tag Manager içerisinde de sıkça karşılaşılacak bazı terimler mevcuttur.

1- Tag (Etiket): Etiket, bir sayfada yürütülen kod bloğudur. Etiketler çeşitli amaçlarla kullanılabilir, ancak Google Tag Manager’da kullanılan etiketlerin çoğu sitenizden bir üçüncü tarafa bilgi göndermek için tasarlanmıştır. Örnek olarak, sitenizdeki etkinliklerle ilgili bilgileri Google’a gönderen Google Analytics etiketi ve Google Ads Dönüşüm İzleme etiketi verilebilir.

2- Trigger (Tetikleyici): Tetikleyici, bir etiketin hangi şartlarda çalışacağını belirleyeceğiniz bir yapıdır. Örneğin bir etiketin sadece ana sayfada ya da sadece teşekkürler sayfasında çalışacağını belirlerken tetikleyici kullanırsınız. Tetikleyicilerin belli koşulları elbette olabilir. Herhangi bir etiket bir tetikleyici olmadan çalışmaz.

3- Variable (Değişken): Değişken, Google Tag Manager’a aktarmak istediğiniz bilgileri içerecek şekilde kendini yapılandırabilen bir nesnedir ve bunun için bazı etkinliklerin tanımlanmış olması gerekir. Örnek verecek olursak, Google Tag Manager üzerinde varsayılan olarak çalışan bazı etkinlikler vardır. Bunlar gtm.jsgtm.domgtm.load gibi etkinliklerdir. Bu etkinlikler ile biz Google Tag Manager üzerinde bazı varsayılan değişkenler görürüz. Bunlar Page URL, Page Path, Referrer, Click ID, Click Text gibi değişkenlerdir. Bunların haricinde bir de bizim göndermek istediğimiz değişkenler olabilir. Örneğin bir e-ticaret sitesinin başarılı satın alma gerçekleştiği anda oluşan sayfasında yukarıdaki etkinlikler gibi dışarıdan bir etkinlik tanımlanabilir ya da bir veri gönderilebilir. Sipariş tutarı, ürün adedi, sipariş numarası gibi değişken değerleri iletmek için kullanılan yöntem dataLayer.push yöntemidir. Bu sayede yazılım elemanı istediği veriyi istediği ad ile Google Tag Manager’a iletebilir.

4- Folders (Klasörler): Klasörler, Google Tag Manager’daki etiket, tetikleyici ve değişkenlerin gruplanmasını sağlayan bir yapıdır. Bu terimleri rahatlıkla yönetebilmeniz için Klasöerler yapısını kullanabilirsiniz.

5- Zones (Bölgeler): Bölgeler, Google Tag Manager’da belirli etiketlerin ve belirli alanların sadece belirli kişiler tarafından yönetilebilmesini sağlıyor.

6- Templates (Şablonlar): Şablonlar, Google Tag Manager’a 2019 yılında gelen bir özellik. Bu özellik sayesinde teknik anlamda çok fazla yeterli olmayan kişilerin de GTM üzerinde aksiyon alabilmesi hedeflenmiş. Bu özelliğin kullanılmak için diğer kullanıcıların paylaştığı şablonlar incelenebilir. Eğer biraz sabrınız var bizim oluşturacağımız şablonları da bekleyebilirsiniz. 🙂

7- Workspace (Çalışma Alanı): Çalışma Alanı, Google Tag Manager’da birden fazla kişinin farklı işleri yapabilmesini ya da aynı kişinini birbirinden bağımsız işlerin birbirini etkilememesi için ihtiyaç duyduğu ortamı sağlar. Örneğin bir Google Analytics kurulumu yapıyorken aynı anda başka bir sürüm yayına çıkmanız gerekiyorsa, bunu farklı bir Çalışma Alanı oluşturarak gerçekleştirebilirsiniz ve bu sayede Google Analytics için aldığınız aksiyonlar yayına çıkmaz.

Yukarıda bahsettiğimiz terimler bizim günlük kullanımda sıkça kullanacağımız terimler. Şu anda belki biraz karışık görülebilir fakat Google Tag Manager üzerinde çalıştıkça bu terimlerin ne anlama geldiğini çok daha rahat anlayacaksınız.