Internal Link ve SEO Değeri

0
817

Site içerisinde, sayfadan sayfaya linkleme (Internal Linking) arama motoru optimizsaysonu (SEO) için her zaman iyi bir uygulama olmuştur. Buna rağmen pek çok marka bu önemli prosedüre çok da dikkat etmiyor.

Bir sayfadan diğerine linkleme site içi navigasyonu yükselttiği gibi, ziyareçilerinizi de daha uzun süreler sitenizde tutacaktır. Bu da doğal olarak “bounce rate” değerinizi olumlu yönde etkileyecek. Sadece site içerisindeki alakalı sayfaları ile birbirleriyle linkleyeceksiniz. Kolay değil mi?

Internal linking uygulaması kolay bir yöntem ve site içi SEO son zamanlarda her zamankinden daha da önemli Google’ın gözünde. Bunun nedeni algortimasında yaptığı değişiklik. Google artık kaliteli sitelere ve içeriğe önem veriyor.

Otomatik olarak sayfaları birbirleyle linklemek yerine ziyaretçilerinizin ilgisini çekecek sayfaları onlara sunun. Önceden de belirttiğim gibi hem bounce rate’inizi (ziyaretçilerin sitenizden hemen çıkma oranı) düşürecek, hem de Google’ın gözünde değeriniz artacak.

Ürünler Arası Linkleme

Her zaman ürünlerinizin/servislerinizin birbirleriyle linklenmiş olmasına dikkat edin. Eğer aynı üründen farklı modellerde veya fiyatlarda iki ürün satıyorsanız, bu iki ürün sayfasından birbirlerine link verebilirsiniz.

Aynı şeyi içerik sayfaları için de düşünebilirsiniz. Blog sayfalarının altında gördüğünüz “İlgili Yazılar” alanı da, burada bahsettiğim şekilde internal linking’e örnek olabilir.

Ürün Sayfalarından Kategorilere Linkleme

Ürün sayfasından kategorilere, alt kategorilere link verebilirsiniz. Bu ziyaretçilerinizin kolaylıkla site içerisinde gezinmesini sağlayacak. WordPress kullanıyorsanız bunun için güzel pluginler bulabilirsiniz. Eğer her hangi bir plugin kullanmak istemiyorsanız en azından üst kategoriye link vermeyi unutmayın. Bu şekilde site içerisinde dengeli bir link dağılımı sağlayabilirsiniz. Böylece jenerik kelimelerde sayfa değeriniz artacaktır.

Kategoriler Arası Linkleme

Pek çok markanın es geçtiği nokta işte burası. Ürün sayfalarından kategorilere, ürünlerden ürünlere link vermek anlamlı gelebilir. Peki bir kategoriden diğer kategoriye link vermenin mantığı ne?

Aslına bakarsanız site içi kolay gezinmenin ve yine aynı şekilde eşit link dağılımı sağlamanın en iyi yollarından birisi. Tabi ki bu işlem de SEO değerinizi yükseltecek.

Kategori sayfalarınızın SEO değeri, ürün sayflarından doğal olarak daha yüksektir. Kategoriler arası linkleme ve doğru kelimeler ile bu değeri daha da artırmak sizin elinizde.

Burada ben arama hacmi daha yüksek kelimelere odaklanmanızı öneririm. Her ne kadar içerik için bu biraz tehlikeli bir uygulama olsada kategori sayfaları için geçerli bir durum değil.

Blog İçeriğinden Kategorilere ve Ürün Sayfalarına Linkleme

Blog’unuzda yayınladığınız her yazı için hangi ürüne veya kategoriye link verebileceğinzi mutlaka düşünmeniz gerekiyor. “Content is the king” sözünü duymuşsunuzdur. İçerik kral olsa da, bu içeriği kullanarak SEO değerinizi daha da artırabilirsiniz.

Markalar genelde bu adımı da atlıyorlar çünkü o sırada tek düşündükleri blog yazıları arasında link vermeye odaklanmış oluyorlar. Siz buna özen göstermeye çalışın. Her yazınızda ilgili hangi sayfa olursa olsun link vermeyi ihmal etmeyin.

Blog Makaleleri Arası Linkleme

İşte bu alışık olduğumuz ve bir çok kişinin uyguladığı bir teknik. Ne kadar çok yazarsanız o kadar çok sayfaya link verme şansınız artacak. Link dağılımınız daha homojen olacak, bounce rate’iniz düşecek ve SEO değeriniz artacak. İçerik arası linkleme Google’ın en sevdiği şeylerden biri. Zaten her şeyi onu mutlu etmek için yapmıyor muyuz? 🙂

Bir Kaç Ekstra

Mutt Cutts’ın açıklamasından sonra linking SEO için biraz kafa karıştırıcı bir hal aldı. Özellikle Türkiye’de büyük haber gazetelerinin Google tarafından banlandığını belki okumuşsunuzdur. Bu yüzden pek çok marka çok fazla linklemeden biraz çekiniyorlar.

SEO değerinizi yükseltmek için içeriğinizle ilgili diğer sitelerden link almanız (Backlinking) ve hangi sitelerden link aldığınızı kontrol altında tutmanız gerekse de, internal linking bundan çok farklı.

Kendi içeriğinizi kendi içeriğinizle spamleyemezsiniz ama normalden daha fazla link verebilirsiniz. Başka sitelerden link almıyorsanız anahtar kelimelerce zenginleştirilmiş anchor textler internal linking’de çok da zararlı değil. Aslına bakarsanız hali hazırda kategori sayfaları anahtar kelimelerle dolu oluyor.

Son olarak, sitenizi sadece içerik olarak değil, sayfalarınız arası linklerini de göz önüne alarak tekrar analiz etmelisiniz. Gözden kaçırdığınız internal link fırsatları olabilir.