Adwords’de Tıklama Oranları Nasıl Artırılır?

0
847

Adwords hesabınızın olgunluğuna göre belli başlı KPI‘ları takip ederek performansı artırmaya çalışırsınız. İdeal olan tüm metrikleri geliştirmek olsa da tecrübeli bir Adwords Uzmanı bu KPI’lara odaklanır. Testler ve geliştirmeler sonrasında ancak tatmin olduğunda diğer metrikleri geliştirmeye başlar.

Henüz yeni bir Adwords hesabınız varsa ya da Adwords optimizasyonuna nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız maliyet, dönüşüm maliyeti ve hacim en iyi başlangıç noktalarıdır. Tüm bu metriklerde tatmin edici sonuçlara ulaştığınızda kendinize sormanız gereken soru “Dönüşüm oranlarım iyi, tıklama başına maliyetim fena değil. Gösterimden daha fazla tıklama ve dönüşüm kazanmak için Tıklama Oranlarımı nasıl artırabilirim?” Bu Adwords kampanyalarınızı bir sonraki seviyeye taşıyacak önemli sorulardan bir tanesi.

Yüksek Tıklama Oranının kampanya üzerindeki etkileri sadece daha fazla tıklama ve dönüşüm elde etmekle de kalmıyor. İşte yüksek tıklama oranlarının yararları:

  • Yüksek TO, hesabın genel Kalite Puanını artırır.
  • Yüksek Kalite Puanı daha düşük TBM (Tıklama Başına Maliyet) demektir.
  • Düşük TBM’nin reklam bütçeniz üzerinde çok büyük etkisi vardır.
  • Yüksek TO daha fazla dönüşüm demektir.

Reklam Pozisyonu

Açık ve net. Üst sıralarda yer alan reklamlar her zaman daha fazla tıklama oranına sahip oluyor. Sonuçta Google’a bunun için para ödüyoruz. Eğer çok düşük tıklama oranına sahipseniz anahtar kelime tekliflerinizi artırmalısınız. Bu işlemin direkt olarak tıklama oranına çok büyük etkisi olacak, aynı zamanda yukarıda belirttiğim gibi yüksek tıklama oranı kalite puanınızı da artıracak ve bu da tıklama başına maliyete yansıyacak.

Bu arada reklam pozisyonunda birinci sırada olmaktan bahsetmiyorum. Size en uygun, en iyi performansı gösteren reklam pozisyonunu test ederek görmelisiniz. Birinci sırada çok yüksek tıklama oranları elde edilse de bu her zaman dönüşüm oranına pozitif etki etmeyebilir. Bu da doğal olarak dönüşüm maliyetinizi artıracaktır. Tıklama başına maliyetinizi düşürmeye çalışırken, dönüşüm maliyetlerinizi artırmak orta ve uzun vadede sürdürülebilir değildir. Bütçenize göre kısa vadede de sizi nefessiz bırakabilir. Pek çok sektörde 3-5 sırada yer alan reklamlar daha iyi performans göstermekte. Dediğim gibi sizin için en iyi yeri ancak testler ve analizlerle tespit edebilirsiniz.

Negatif Kelimeler

Adwords kampanyanızın yapısına ve stratejisine bağlı olarak muhtemelen size en çok dönüşüm getiren anahtar kelimeleri tespit ettiniz ve şimdi hacmi artırarak daha fazla dönüşüm elde etmek istiyorsunuz. Bu durumda Tıklama Oranları başlangıç için en iyi metriklerden bir tanesi. Yine de anahtar kelimelerinizin ve hedefleme yöntemlerinizin tıklama oranlarında tahmin ettiğinizden daha büyük etkisi olduğunu bilmeniz gerekiyor.

Tıklama oranlarını artırmak ancak alaka düzeyi ve ilgi çekici reklamlarla mümkün. İlgi çekici reklamlar kısmına birazdan değineceğim.

Örnek vermek gerekirse; Eğer erkek süet ayakkabı arıyorsam, erkek süet ayakkabı arıyorumdur. Spor ayakkabı değil. Bu durumda süet ayakkabılarla ilgili reklamlar görmek isterim.

Eğer” erkek ayakkabı” kelimesine teklif verdiyseniz muhtemelen reklamlarınızın “süet erkek ayakkabı” kelimesinde de gösterilir. Yeteri kadar alakalı ama tam istediğim sonuçlar değil.

Böyle bir durumda Negatif Anahtar Kelimelerin en yakın dostumuz olduğunu bir kez daha hatırlamamız gerekiyor. Arama Terimleri Raporuna baktığınızda reklamlarınızı hangi arama terimlerini tetiklediğini görebilirsiniz. Bunun gibi alakasız kelimeleri negatif anahtar kelime listenize ekleyerek hem potansiyel müşterilerinize doğru mesajı verebilir hem de tıklama oranını inanılmaz şekilde artırabilirsiniz.

Neden? Çünkü müşterilerinize tam olarak aradıkları şeyi sunma şansı yakalıyorsunuz. Gösterimleri sınırlandırarak insanların istemedikleri şeyleri onlara sunmuyorsunuz. İşin içine matematiği dahil ettiğimizde her şey daha da anlam kazanabilir.

Tıklama Oranı Nasıl Hesaplanıyor? Gösterimler bölü Tıklamalar. Eğer reklamları alakasız kişilere gösterirseniz büyük olasılıkla reklamlara tıklamayacaklar ve Tıklama Oranınız düşecek. Bu kadar basit!

Reklamlarıma tıklamamaları neden kötü olsun ki, sonuçta para ödemiyorum?! Burada yine Kalite Puanı devreye giriyor. Yukarıdaki listede açıkladığım gibi… Düşük tıklama oranı = düşük kalite puanı = fazla tıklama başına maliyet. Kim tıklama başına daha fazla ödemek ister ki?

İlgi Çekici Reklamlar

Bu konu biraz can sıkıcı olabilir. Herkes süper yaratıcı olamayabilir, bulunduğunuz sektör farklı reklam metinleri yazmak için uygun olmayabilir vs. vs. Bu yüzden pek çok kişi rakipler ne yapıyorsa onu kopyalamayı tercih ediyor. Sonuçta reklam verdiklerine göre para kazanıyorlardır, değil mi?

Farklı reklam metinleri oluşturmak ve A/B testleri gerçekleştirmek için takip edebileceğiniz bir kaç taktik biliyorum ve bunları sizinle de paylaşmanın sanırım kötü bir yanı yok

1. Anahtar Kelimeler Reklamlarınızda 1-2 Defa Geçsin: Google ilgili arama terimini reklamlarda kalın olarak gösteriyor bu da gözü direkt olarak reklama yöneltiyor.

2. Soru Sorun: Potansiyel müşterinizin “ayakkabı al” olarak Google’da arama yaptığını düşünün. Bu durumda reklam başlığınız “Ayakkabı mı Lazım?” şeklinde olabilir. Büyük olasılıkla sadece bu başlık bile rakiplerinizden ayrılmanıza yardımcı olacaktır.

3. Reklam Uzantılarını Kullanın: Reklam uzantıları eklemek kolay olsa da takibi o kadar da kolay değil. Bu yüzden Google’ın izin verdiği tüm uzantıları kullanın ve farklı varyasyonlarını oluşturun. Site bağlantıları, açıklama metinleri ve telefon uzantısı genellikle en çok kullanılan reklam uzantıları. Reklam uzantılarının performanslarını takip etmeyi de unutmayın.

4. Sürekli Olarak Test Edin: Adwords reklamlarınızın tıklama oranlarını sürekli olarak artırabilmenin tek yolu sürekli test etmek. Oluşturacağınız birden fazla reklamı kendi aralarında karşılaştırın, düşük tıklama oranına sahip olanı durdurun ve yenisini ekleyin, sonra aynı işlemi tekrar yapın. Sonra tekrar yapın. Sonra tekrar yapın

5. Rakip Analizini İhmal Etmeyin: Kendi reklam kampanyanıza odaklanmak çok önemli, rakiplerin ne yaptığını takip etmek ise daha da önemli. Arada sırada Adwords Reklam Önizleme Aracı bu konuda size çok yardımcı olacaktır. Anahtar kelimelerinizi aratın ve rakiplerin ne yaptıklarına bakın.